2010-04-02 14:12:20• hírek • Szatmar.ro

Emésztést elősegítő tippek

Húsvét időszakában, a zsírban és kalóriában gazdag bőséges ételfogyasztás, nagy mennyiségű alkohollal meglocsolva valóságos időzített bombát jelent a gyomor számára.

A böjti időszak után valóban nehéz ellenállni a húsvéti terülj-terülj asztalkám finomságainak. A koplalást követően azonban sokan átesnek a ló túloldalára, és a mértékletesség helyett agyon zabálják magukat. A kellemetlen következmények pedig nem váratnak magukra: puffadás, hányinger, székrekedés vagy hasmenés, hasi fájdalmak stb. Íme néhány tipp annak érdekében, hogy az ünnepet szeretteink körében-, és ne a sürgősségi osztályon töltsük.

Már a hasi panaszok és a puffadás kezdeti tüneteinél -lehetőség szerint - feküdjünk hanyatt, és engedjük lazábbra a nadrágszíjat annak érdekében, hogy a hasi légzést megfelelően gyakorolni tudjuk. Étkezés ideje alatt - miközben az emésztési folyamat már beindult - próbáljunk meg kényelmesen ülni úgy, hogy a lehető legkisebb terhet/nyomást gyakoroljuk a gyomorra.

Ne siessünk, az étkezés - főleg ünnepi időszakban és családi környezetben - egy szertartás. Adjunk magunknak időt, hogy minden egyes falatot alaposan megrágjuk és az ételek ízét maximálisan élvezni tudjuk. Ne együnk gyorsan és egyszerre túl nagy adagot.

Étkezést követően ne rágózzunk, mivel ezáltal a gyomor megtelik levegővel, ami még inkább kiváltja a puffadás érzését.

Ne igyunk sok folyadékot az étkezés ideje alatt. Annak ellenére, hogy naponta legkevesebb két liternyi folyadékot kell elfogyasztani, táplálkozás szakértők szerint nagyobb mennyiségű vizet az étkezést követő 30 percben ajánlott inni.

Legyünk mértékletesek a zsíros ételek fogyasztását illetően, mivel ezek huzamosabb ideig maradnak a gyomorban, melyek szintén megnehezítik az emésztés folyamatát.


Feküdjünk hanyatt, és engedjük lazábbra a nadrágszíjat

Feküdjünk hanyatt, és engedjük lazábbra a nadrágszíjat


Az édességek fogyasztásával is jobb csínján bánni. Az édes krémek, csokoládék szintén nehezítik az emésztést.

Végül ott van az alkohol is. Ez nem jelenti azt, hogy étkezések után ne igyunk egy-két pohár emésztést serkentő italt, azonban a mértéktelen alkoholfogyasztás csak felkavarja a gyomor tartalmát, majd kiszáradáshoz vezet.

Reggel, étkezés előtt igyunk egy pohár frissen csavart citromlével elkevert szénsavmentes ásványvizet. A citrom csökkenti a gyomor savtartalmát, serkenti az emésztést és segíti a lerakódott méreganyagok szervezetből való kiürülését.

Az ananásznak szintén emésztést szabályozó hatása van. Ebéd valamint vacsora előtt együnk néhány szeletet, ami étkezést követően felgyorsítsa az emésztés folyamatát.

Hányinger és erős rosszullét esetén legyen kéznél emésztést elősegítő tabletta.

Amennyiben mégis túlettük magunkat igyunk menta-, kamilla-, kapor-, ánizs- vagy zöld teát.

Az éjszakába nyúló családi és baráti összejövetelek alkalmával nehéz lemondani a késő esti étkezésről. Mégis törekedjünk arra, hogy lefekvés előtt egy órával már semmilyen ételt ne fogyasszunk. A kellemetlenségek elkerülése végett, minden finomságból fogyaszthatunk, de csak mértékkel!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: